Miten rakennat Info TV -järjestelmän itse?

Mainosnäytön asentaminen oman yrityksen tiloihin

Oletko joskus miettinyt, että haluaisit parantaa asiakaspalvelua ja tiedottamisen tehokkuutta yrityksesi liiketiloihin asennettavalla mainosnäytöllä, mutta et oikein tiedä miten lähteä liikkeelle?

Markkinoilla on toinen toistaan erilaisempia ratkaisuja, mutta toisaalta tiedät että tällaisen järjestelmän voisi rakentaa myös itse. Vaihtoehtoja on niin monta, että lopulta asian loppuun saattaminen on jäänyt kokonaan puolitiehen?

MITÄ TARVITSET

  • Näytön (televisio tai monitori, kumpikin käy)
  • Tietokone (mikä tahansa joutilas normaali PC)
  • Kiinnikkeet ja kaapelit (kiinnikkeet näytön asentamiseen: seinä-/tai kattokiinnike, tai ihan pelkkä pöytä jalusta -Up to you – ja HDMI (tai joku muu)-piuha tietokoneen kiinnittämiseksi näyttöön). HUOM! Mikäli käytät televisiota jossa on sisäänrakennettu Media Player, et välttämättä tarvitse tässä omatoimiversiossa erillistä tietokonetta esityksen näyttämiseen.

MITEN

Kaikista ”helpoin” pikaratkaisu on rakentaa järjestelmä itse. Hommaat näytön (televisio tai monitori, mutta ihan normaali televisio riittää vallan hyvin) ja tietokoneen, ja senkus asettelet sen jonkun kivan pöydän kulmalle (huom. jos olet niin onnellinen että käytössäsi on uuden karhea äly TV, et välttämättä tarvitse erillistä tietokonetta ollenkaan, vaan pelkkä TV ja USB-tikku riittää). Voit asentaa myös näytön seinä-/tai kattotelineellä kattoon tai seinään, mutta tässä omatoimivaihtoehdossa sisällön päivittäminen voi olla hieman työlästä tällä vaihtoehdolla.

Sitten teet ensimmäisen tiedotteesi, joka voi kaikessa yksinkertaisuudessaan olla aukioloajoista kertova tiedote, tai joku muu asia mitä haluat nostaa esille asiakkaillesi. Tiedotteen tekeminen käy esimerkiksi Microsoft Office perheen Word -ohjelmalla. Jos tietotekniset taitosi eivät riitä tiedotteen tekemiseen, voit pyytää jotakuta henkilöä tähän avuksi.

Kun olet tehnyt tiedotteen valmiiksi, voit siirtää sen esimerkiksi USB-tikulle ja kytkeä tikun uuden mainosnäyttösi ”kylkeen” – helppoa, eikö?

Jos Microsoft-ohjelmien käyttö on sinulle tuttua, voit muotoilla pidemmän esityksen myös esimerkiksi Powerpointilla, jolloin saan esitykseen enemmän sisältöä.
Powerpointilla saat muotoiltua esityksestä visuaalisesti kivan näköisen, lisäämällä esitykseen erilaisia animaatioita ja/tai sivunvaihtotekniikoita jne.

TELEVISION OMA SISÄÄNRAKENNETTU MEDIA PLAYER

Useimmissa nykyajan televisioissa on sisäänrakennettu Player-ohjelma, jolla pystytään jouhevoittamaan näytön käyttämistä Info TV:nä ilman erillistä tietokonetta (viittasin tähän edellisessä kappaleessa lyhyesti).
Moni yrittäjä lähtee liikkeelle jommasta kummasta näistä vaihtoehdosta, mutta tällaisten ratkaisujen kohdalla tiedostomuototuki on hyvin rajallinen, eikä järjestelmä  todennäköisesti tue minkäänlaisia automatiosointeja, kuten esimerkiksi esitysten ja/tai tiedostojen ajastuksia jne.  näissä vaihtoehdoissa.
Se kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, ja se onkin, jos näytöllä pyörii päivästä toiseen se sama tiedote ja sisällön päivittämistä tehdään harvakseltaan vaikkapa kerran kuukaudessa.

TEHOKKUUS

Siinä vaiheessa kun haluat tuottaa oikeasti asiakasta tai työntekijöitäsi palvelevaa ajankohtaista sisältöä, käyttö voi muuttua työlääksi ja jopa ei kannattavaksi, kun kallisarvoista työaikaasi kuluu tikun kanssa juoksenteluun näytöltä toiselle.

maksullinen info tv -ohjausohjelmisto maksaa omakotitalon verran – vai maksaako?

Markkinoilla on ollut jo kymmeniä vuosia järjestelmiä, joilla Info-näyttöjen sisältöä voidaan hallita keskitetysti ja ennakoidusti, yhdestä paikkaa vaikkapa ihan sieltä kotisohvalta.
Mutta koska ne maksaa (joku joskus takavuosina tuumasi jonkun toimittajan järjestelmästä että jopa ”omakotitalon verran” :D), usein tämä ”teeseitse” ratkaisu putkahtaa ennemmin tai myöhemmin mieleen, varsinkin jos omaa yhtään keskivertoa enempää tietoteknisiä taitoja.
Sitten jos/kun tämä ”teeseitse” -järjestelmä on saatu käyttöön ja huomattu käytännössä päivittämisen työläys, halutaan kenties järjestelmän taustalle ohjaamiseen ja ajastukseen tarkoitettu kunnollinen työkalu.

asiakaslähtöisyys

Sekään ei nimittäin ole asiakasta palvelevaa, että näytössä pyörii aina yhdet ja samat tiedotteet, saati sitten että näytöillä on vanhentunutta tietoa.
Kun ohikulkija tarpeeksi monta kertaa kiinnittää huomionsa vanhentuneeseen tietoon tai samoihin mainoksiin, ei enää myöhemmin kiinnitä huomiota näyttöön ollenkaan, vaikka sisältö olisikin muuttunut. Koko näytön olemassaolo menettää ikään kuin tarkoituksensa.

ulkoista mainosten tekeminen mainostoimistolle

Jos sinulla ei ole itsellä aikaa tai osaamista päivittää näytön sisältöä, voit ulkoistaa päivitystyön esimerkiksi mainostoimistolle, jolloin voit olla varma siitä että automaattiset asiakaspalvelijasi palvelevat asiakastasi optimaalisella tavalla.

Info tv -ohjausohjelmiston hankkiminen

Jos sinulla nyt sattuu olemaan jo valmiina tämä itse kehitetty ratkaisu, ja olet miettinyt juurikin kokonaisuuden järkevöittämistä ohjausohjelmiston hankkimisella, se käy vallan helposti. Riittää kun asennetaan näytön taakse oma Esitys PC -tietokone (Player-kone) näyttöä ohjaamaan. Eli voimme hyvin hyödyntää käytössäsi jo valmiina olevia laitteita kokonaisuuden rakentamisessa.

Markkinoilla on useita erilaisia Info näyttöjen keskitettyyn hallintaan kehitettyjä ratkaisuja. Suurta osaa vaihtoehdoista yhdistää se, että käyttäjän täytyy opetella jonkin uuden editorin käyttö, jolla esityksiä pääsee näytöille koostamaan.

Ei uuden editorin opettelua

Fiscalin ratkaisussa kehitystyössä on huomioitu se, että käyttäjällä ei välttämättä ole aikaa oman työnsä ohessa opetella enää minkään uuden ohjelman käyttöä. Fiscal Info TV ohjelmisto tukee tällä hetkellä 52 eri tiedostomuotoa, joka tarkoittaa sitä, että tutuilla työkaluilla (esim. Microsoft Officen ohjelmat) tekemäsi tiedotteet käyvät Info TV -järjestelmän esityslistalle sellaisenaan. Voit ajastaa tiedotteita haluamillesi näytöille etukäteen, ja määrittää valmiiksi myös tiettyyn esitykseen haluamasi päättymisajan, jolloin esimerkiksi Hyvää Joulua -tervehdys ei näy asiakkaille enää Loppiaisena.

Säästä aikaa ja resursseja ennakoivalla tiedottamisella

Ennakoitu tiedottaminen säästää resursseja ja työaikaa tuottavimpiin töihin, mutta pitää samalla huolta laadukkaasta asiakaspalvelusta.

Tarvitsetko apua Info TV -järjestelmän, tai mainosnäytön asentamisen suunniteluun yrityksesi tiloihin? Varaa ilmainen konsultaatioaika (2h) tästä!

Muistitko parkkikiekon?

Marika Sarajärvi
Kirjoittaja on Lappi Action Oy´n yrittäjä ja it-alalla toimivan yrittäjäperheen kasvatti, lue lisää >täältä>