MARIKA SARAJÄRVI 42, YRITTÄJÄ

Ei mitään tyhjää häämistelyä vaan suoraa toimintaa

”Kun puhut sydämestäsi siitä, mikä on sinulle totta, sanan taustalla välittyy ihan erilainen energia kuin silloin, kun yrität vakuuttaa jollekin toiselle, että tämä on hyvä juttu.”

-Sami Minkkinen-

Linked In: Marika Sarajärvi
Facebook: Marika Sarajärvi
Instagram: marikasarajarvi
Twitter: @m_sarajarvi 
Snapchat:@m_sarajarvi 
TikTok:@marikasarajarvi

Nyt

Neljän vuoden tauon jälkeen päätin siirtyä takaisin kokopäiväiseksi yrittäjäksi 9/2022. Minulla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus erilaisista myynnin- ja markkinointiviestinnän tehtävistä useilta eri toimialoilta. Into ja palo tehdä asioita ja auttaa ihmisiä menestymään on suuri!
Oman yritykseni toiminnan kehittämisen lisäksi vastaan perheyrityksemme (Fiscal Oy) myynnin ja markkinoinnin kehittämisestä.
Pienesti ylpeilen: on suuri ilo ja kunnia olla osa tätä päteväpäistä porukkaa!

Pistä sometilit seurantaan ja lue lisää matkastani alta.

Miksi ja milloin

Matkani yritysmaailmassa alkoi ala-aste ikäisenä tietokoneiden parissa.

Yläasteella ja ammattikoulussa iltaisin ja viikonloppuisin kehotus kävi usein töihin.
Isäni yritys toimi noihin aikoihin erään tietokonevalmistajan alihankkijana. Kokoonpanimme tietokoneita usean sadan kappaleen viikkovauhtia,
joka tarkoitti sitä että emolevyt, muistit ja prosessorit tulivat tutuiksi. Liukuhihnatyömäinen tietokoneiden kokoonpano ei tuolloin kuitenkaan
vastannut ihan unelmatyötäni ja jostain syystä, kun peruskoulun jälkeen tuli aika miettiä omaa uravalintaa, päällimmäinen ajatus ei ollut yrittäjyydessä.

Veri veti myynnin ja markkinoinnin pariin ja ammattikoulusta kokkilinjalta valmistuttuani, työurani onkin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vienyt näihin tehtäviin. Vuosien ajan etsin “omaa juttuani”, jonka jälkeen elokuussa vuonna 2009 aloitin kokoaikaisena työntekijänä omassa yrityksessämme, silloin juuri markkinoille lanseeratun Info TV -järjestelmätuotteen parissa. Olin työskennellyt tätä ennenkin muutaman vuoden pätkiä yrityksemme leivissä, mutta tulevaisuuden ajatukset ei vielä tuossa vaiheessa olleet ihan selvillä.

Vielä 2009 alkaneen taipaleen jälkeenkin mietin toisinaan, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä.
Mielessä oli itänyt useiden vuosien ajan haave omasta kuluttajapuolen kauppaan erikoistuneesta yrityksestä.
Lopulta pitkä koiraharrastustausta ja haave “unelmaduunista” vei voiton, ja perustin oman eläintarvikekaupan vuonna 2015 (verkkokauppa + kivijalkamyymälä) Muhokselle.
Yritys oli kova, mutta toimintaa ei koskaan saatu kannattavaksi. Liiketoiminta jouduttiin lopettamaan vuonna 2018.

Piti mennä kauas nähdäkseen lähelle. Oli aika katsoa asioita uusin, kokeneemmin silmin.
Nykyään intohimoni on kanavoitunut oman, ja perheyrityksemme toiminnan kehittämiseen. Teen työtä suurella sydämellä, ja saan muiden ihmisten auttamisesta valtavasti positiivista energiaa.

Minulla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus myynti- ja markkinointialan töistä – suurin osa yrittäjäkaupasta, mutta myös kuluttajakauppa on vuosien varrella tullut tutuksi.
Matkan varrella olen käynyt Liiketoiminnan Ammattitutkinnon (myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala) lisäksi lukuisia myynnin kehittämiseen ja markkinointiviestintään liittyviä kurssimuotoisia koulutuksia.
Tällä hetkellä opiskelen työn ohessa Kajaanin Ammattikorkeakoulussa Tradenomiksi (liiketalous). Opiskelu on kiehtovaa ja mukaansa tempaavaa. Asiat ovat samaan aikaan tuttuja, mutta kuitenkin uudella tavalla erilaisia. Vuosien kokemus alalta täytyy nyt osata purkaa paperille ja sanoiksi, joka on kuitenkin eri asia kun toimia alalla käytännön tehtävissä.
Opiskelumotivaatio on suuri, ja koen suurta iloa siitä, miten koen opiskelun näkyvän positiivisena piristysruiskeena oman työni tekemisessä ja yritykseni liiketoiminnan kehittämiseen liittyvissä asioissa nyt ja tulevaisuudessa.

Vaiheet + koulutus

Suurtalouskokin perustutkinto 1997–2000
Liiketoiminnan ammattitutkinto, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala 2021
Tapahtumatuotanto 2021
Ratkaisumyynti 2021
Tradenomi, liiketalous 2021-

2001–2001 Kahvilatyöntekijä, Oulun keilailutalo
2001–2002 Myyntineuvottelija, Pohjanmaan Mikro Oy (Pomi), tietokoneiden myynti ja kokoonpano B2C
2002–2005 Tietokoneiden kokoonpano, asennus ja testaus, Ohjelmatuotanto Fiscal Oy
2005–2006 Myyntineuvottelija Cafe Bar, kahviautomaattien edustus ja myynti B2B
2006–2008 Tarjoilija/kokki, Fazer
2008–2009 Myyntineuvottelija, Duell yhtiöt Oy, ensiaputarvikkeiden edustus ja myynti B2B
2009–2015 myyntineuvottelija, Ohjelmatuotanto Fiscal Oy B2B
2015–2018 Oma yritys, eläintarvikekauppa (kivijalkamyymälä + verkkokauppa). B2C Fiscalin töitä oman yritykseni kautta.
2019–2019 Määräaikainen työ Vaalan kunnassa, vastuualueenani laaja-alainen poikkihallinnollinen kunnan elinvoiman edistäminen, kuten matkailun ja yritysten toiminnan kehittäminen sekä kunnan sisäinen ja ulkoinen viestintämarkkinointi
2020- Paluu Fiscalille
2021- Paluu päätoimiseksi yrittäjäksi

Luottamustoimet

2022-2023 Ranuan Peura ry, hallitus

2017–2021 Muhoksen yrittäjät ry, hallitus

  • 2017–2018 varapuheenjohtaja
  • 2018–2020 puheenjohtaja
  • 2020–2021 tiedottaja & sihteeri

2016–2017 Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, hallitus

  • 2016–2017 Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, työvaliokunnan jäsen
  • 2016–2017 Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, nuorten yrittäjien valiokunnan jäsen

Tunnustukset

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät palkitsivat minut vuoden puheenjohtajana vuonna 2018, ja samana vuonna edustamani yhdistyksen, Muhoksen Yrittäjät Ry`n, vuoden paikallisyhdistyksenä Pohjois-Pohjanmaalla. 

Onnistuimme kasvattamaan paikallisyhdistyksen jäsenmäärää huikeat +26%, ja samalla koordinoimaan yrittäjät ja kunnan virkamiehet sekä valtuutetut säännöllisiin
kuukausitapaamisiin saman pöydän ääreen.
Tuona vuonna kehkeytyi slogan ”Puhu hyvää takanapäin”, joka on toiminut oivana punaisena lankana vielä antoisien puheenjohtajavuosien jälkeenkin. Yritykset on kunnan tärkein voimavara.

Perhe ja harrastukset

Asumme mieheni kanssa Ranualla, Ranuanjärven rannalla. Ranua veti puoleensa elinvoimaisuudellaan, jota olin ihastellut mökkiläisen silmin
useamman vuoden. Lopulta sain innostuksen siemenen muuttoajatuksesta itämään myös mieheni sydämeen, ja paluumuutto noin neljänkymmenen vuoden muualla asumisen jälkeen kävi toteen kesäkuussa 2022.

Luonto on lähellä sydäntäni, tykkään retkeillä metsässä ja nollata ajatuksia iltaisin extempore iltatulilla.
Laulan, soitan pianoa, luen, kuuntelen äänikirjoja, tuijotan sarjoja mitään kuulematta, käyn vaihtelevasti kuntosalilla ja kehitän itseäni useamman eri “itsetuntemuskouluttajan”
opeissa, mutta rakkaimmaksi harrastuksekseni nostan tanssin!
Saan tanssista valtavasti voimaa ja iloa arjen keskelle. mielen ajatuskelat pysähtyvät kuin seinään, kun tanssitreenit alkaa!

Kiitos sinulle kun jaksoit lukea! <3

Marre
Tutustu Äksönin Tiimiin >tästä>

erään yrittäjän tarina

Kiertelemätöntä ja kaunistelematonta pohdintaa mm. yrittäjyydestä, konkurssista, loppuun palamisesta ja mikä tärkeintä – selviämisestä!

Erään yrittäjän tarinan ensimmäiset jaksot on julkaistu 1/12/2023 alkaen Spotifyssa ja YouTubessa. Vuoden 2024 ensimmäiset jaksot on kuvattu, mutta julkaistaan viiveellä teknisten ongelmien vuoksi.

Kuuntele traileri ja matkaa mukana, mikäli kuulet kutsumuksen äänen.

Kuule uusista jutuista ensimmäisten joukossa!

Me ei spämmätä, vaan huhuillaan ainoastaan kun on oikeaa asiaa!